COPD is een longziekte waarbij uw longen zijn beschadigd. Ademen is moeilijker en u heeft minder energie. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte).
Als u COPD heeft ademt u moeilijker omdat uw longen beschadigd zijn. U heeft minder zuurstof. Daardoor kunnen normale dingen lastig zijn. Zoals traplopen, boodschappen doen of aankleden.
Uw longen kunnen niet voldoende zorgen voor een goede ademhaling. Vergelijk het met een tankwagen waar zo’n tienduizend liter zuurstof in kan. Een gezonde volwassene heeft ongeveer die hoeveelheid zuurstof per dag nodig. Bij COPD lukt het soms maar om een halve tankwagen per dag in- en uit te ademen. (Bron: https://www.longfonds.nl )

Wanneer er COPD bij u is vastgesteld is het heel belangrijk om dagelijks in beweging te blijven. Ondanks dat u snel kort van adem bent en/of veel moet hoesten.
Misschien denkt u dat het vermijden van inspanning beter is en dat u daarmee minder kort van adem bent. Maar het omgekeerde is waar. Als u minder beweegt, zult u juist eerder klachten krijgen en uw mogelijkheden zullen steeds verder afnemen.

De fysiotherapeut zal beginnen met een eerste gesprek en een aantal testen. Hierdoor kan de fysiotherapeut een beweegprogramma op maat aanbieden. De testen laten zien wat uw huidige conditie is en welke bewegingen u kunt maken. Tijdens en na afloop van het beweegprogramma zal de fysiotherapeut een soortgelijke test met u afnemen en met u de resultaten en de voortgang bespreken.
In het begin van het beweegprogramma komt u doorgaans 2x per week begeleid oefenen in de oefenzaal. De training bestaat uit een combinatie van conditie-en spierkrachtoefeningen. Uiteraard wordt er rekening gehouden met de doelen die u samen met uw fysiotherapeut heeft geformuleerd. Bijvoorbeeld we gaan trainen op de loopband om de loopafstand te vergroten.

Om voor vergoeding door de zorgverzekering in aanmerking te komen heeft u een verwijzing van de huisarts of longarts nodig. Hierop staat de ernst van uw COPD beschreven en of u in het afgelopen jaar longaanvallen heeft doorgemaakt (bijvoorbeeld een longontsteking).

COPD