Schouderklachten zijn zeer complex onder meer doordat de schouder eigenlijk bestaat uit drie gewrichten. Zo is er het acromioclaviculaire gewricht tussen het schouderdak (acromion) en het sleutelbeen (clavicula), het scapulothoracaal gewricht tussen het schouderblad (scapula) en de ribben en het glenohumeraal gewricht; de bekende kop en kom bestaande uit de kop van de bovenarm (humerus) en de kom aan het schouderblad.

 

Dankzij deze gewrichten kunnen wij een groot aantal bewegingen maken met onze armen en schouder. Deze grote beweeglijkheid gaat echter ten koste van de stabiliteit van de schouder. Daarom zijn er in de schouder regio een aantal structuren aanwezig om het gewricht stabiel te houden. Deze structuren bestaan onder andere uit de kraakbeenring (Labrum) rond de kom van de schouder, het gewrichtskapsel bestaande uit diverse ligamenten en spieren en pezen van de zogenaamde rotatorcuff.

 

• Schouderfracturen: een breuk na een val of ongeval
• Een slijmbeursontsteking (bursitis): de slijmbeurs is een zakje gevuld met een soort gelei dat werkt als een stootkussen tussen het schouderdak en de kop van de schouder.
• Impingementklachten: een beklemming van een van de pezen van de rotatorcuffspieren onder het schouderdak.
• Peesontstekingen (tendinitis): Een van de pezen van de rotatorcuff kan ontstoken raken, ook kunnen er kalkafzettingen voorkomen.
• Frozen Schoulder (capsulitis): een ontsteking van het gewrichtskapsel rond het gewricht.
• Artrose: het kraakbeen van een van de gewrichten van de schouder kan in kwaliteit achteruitgaan en verslijten.
• Luxaties en schouderinstabiliteit: door bijvoorbeeld een val of andere gebeurtenis kan de kop uit de kom raken. Dit wordt een luxatie genoemd, bij deze luxatie kan ook verdere schade aan omliggende structuren (bijvoorbeeld het labrum of de kop van de schouder) ontstaan.

 

Onze praktijk is aangesloten bij het Schoudernetwerk Maastricht-Heuvelland. Wij zijn gespecialiseerd op het gebied ban schouderklachten en werken nauw samen met de schouderspecialisten in de regio. Hiervoor volgen wij regelmatig bijscholing en bijeenkomsten om schouderklachten zo goed mogelijk te kunnen behandelen.

 

Meer informatie over het Schoudernetwerk Maastricht-Heuvelland is te vinden op: www.snmh.nl