Na een operatie wilt u natuurlijk weer op het voor u gewenste niveau van functioneren zijn. De revalidatie na een operatie zal bij ons in de praktijk gericht zijn om het doel dat u voor ogen heeft te bereiken. Al onze fysiotherapeuten binnen de praktijk zijn in staat om uw revalidatietraject op professionele en verantwoorde wijze te begeleiden. Het behandeltraject zal bestaan uit het opnieuw functioneel leren gebruiken van uw gewricht en het opbouwen van kracht, conditie en lenigheid. De duur van behandeltrajecten kunnen variëren van enkele weken tot maanden. In sommige gevallen zelfs tot een jaar.

 

Voorbeelden van operaties:
- Totale heup prothese (of varianten hiervan)
- Totale knie prothese (of varianten hiervan)
- Knieoperaties (meniscus, kruisbanden, kniebanden)
- Schouderprotheses (verschillende varianten)
- Verschillende operaties aan schouder, arm, hand/pols, heup, knie, voet/enkel
- Langdurige ziekenhuisopnames

Om na een operatie weer zo snel mogelijk op de been te zijn, zijn wij voorstanders van het “better in – better out principe”. Dit principe houdt in dat u voorafgaand aan uw operatie al begint met het opbouwen van spierkracht, conditie en lenigheid. Het gevolg hiervan is dat u beter de operatie in gaat, en dus sneller weer zult herstellen na de operatie.

Wanneer het voor u niet mogelijk is om na uw operatie tot aan de praktijk te komen, omdat u bijvoorbeeld niet kunt autorijden of lopen, kunnen onze fysiotherapeuten ook bij u aan huis komen. Wanneer u weer in staat bent om naar de praktijk te komen zal de revalidatie hier voortgezet worden. Hier hebben we de beste mogelijkheden (apparatuur en hulpmiddelen) voor fysiotherapeutische oefeningen en training.

Wanneer u een operatie heeft ondergaan heeft u recht op een ‘chronische machtiging’ voor één jaar. Bij chronische aandoeningen komen de eerste 20 behandelingen uit de aanvullende verzekering. Wanneer deze niet toereikend is moet u tot 20 behandelingen zelf betalen (bv heeft u 9 behandelingen in uw aanvullende verzekering, dan moet u er nog eerst 11 zelf betalen voordat de rest vergoed wordt). Na deze 20 behandelingen heeft u een jaar lang recht op onbeperkt fysiotherapie om uw revalidatie zo goed mogelijk te laten verlopen.

Voor meer informatie over uw operatie en de nabehandeling ervan kunt u eens kijken op https://www.mumc.nl/patienten-en-bezoekers/specialisme/orthopedie/brochure

gewrichtsvervangende-operaties

gewrichtsvervangende-operaties-3