• Lage rugpijn komt veel voor en is meestal niet ernstig.
• Lang staan of zitten en bewegen kan behoorlijk pijn doen.
• Als je zo gewoon mogelijk blijft bewegen, vergroot je de kans op herstel.
• Forceer jezelf niet en zorg dat je niet lang in dezelfde houding zit of staat.
• Je kunt terecht bij een fysiotherapeut voor informatie, advies over verstandig bewegen en specifieke oefeningen voor je rug.

Als je lage rugpijn hebt, kun je bij een fysiotherapeut terecht voor informatie, advies en oefeningen gericht op je houding en (de opbouw van) je dagelijkse activiteiten. Ook krijg je informatie en oefeningen voor de problemen die je ervaart bij het bewegen. Bij acute klachten gaat de pijn door de specifieke rugoefeningen niet meteen weg, maar de behandeling kan er wel voor zorgen dat je je beter voelt. Bij chronische en langdurige rugklachten leveren de specifieke oefeningen vaak wel aantoonbaar positieve resultaten op.

Fysiotherapeutische begeleiding is erop gericht dat je in toekomst zelf weet wat je moet doen als je weer rugklachten krijgt. Welke bewegingen zijn dan goed, wat kun je beter (tijdelijk) vermijden? Je fysiotherapeut leert je te leven met je rug.

Lage rugpijn wordt ook wel spit of lumbago genoemd. Het komt veel voor: vier van de vijf mensen hebben er weleens last van. Waardoor de pijn veroorzaakt wordt, is vaak moeilijk te achterhalen. Bij de meeste mensen heeft lage rugpijn te maken met de spieren, banden en gewrichten in de rug. Die zijn dan – simpel gezegd – tijdelijk ‘uit vorm’. Zelfs bij erge pijn is er meestal geen sprake van een ziekte of blijvende schade.

Patiënten met lage rugpijn hebben pijn onderin hun rug. De pijn kan ook uitstralen naar de bil of het been. Lang staan of zitten, maar ook bewegen, kan behoorlijk pijn doen. Bij sommige mensen is de rugpijn eenmalig, anderen hebben geregeld klachten.

In de meeste gevallen wordt rugpijn niet veroorzaakt door een ernstige ziekte en gaat het vanzelf weer over. Een geruststellende gedachte, maar dat neemt niet weg dat pijn in je rug heel lastig en vervelend kan zijn. Een wondermiddel tegen rugpijn bestaat niet, maar het helpt wel om te blijven bewegen. Bij een acute aanval van rugpijn kun je in overleg met je huisarts eventueel een pijnstiller nemen. Probeer dan niet langer dan een dag of twee in bed te blijven, anders wordt je rug stijf en raken je spieren ontwend aan beweging.

• Tillen
• Til en draag dingen dicht tegen je lichaam aan. Als je iets wilt optillen, buk dan niet voorover. Het is beter om door je knieën te zakken. Heb je iets zwaars in je handen? Draai dan niet tegelijkertijd met je rug.
• Zitten en staan
• Gebruik een stoel die goede steun biedt aan je onderrug. Controleer of bureaus en tafels een comfortabele hoogte hebben. Moet je lang achter elkaar zitten of staan? Wissel dan regelmatig van houding.
• In conditie blijven
• Zorg dat je in conditie blijft. Zo verklein je de kans dat de rugpijn weer terugkomt. Wandelen, zwemmen, fietsen: het maakt niet uit wat je doet. Als je maar beweegt.
• Ontspannen
• Stress zorgt voor een gespannen houding. Dit vergroot de kans op rugpijn. Probeer te ontspannen.
• Gezond leven
• Overgewicht en roken zijn risicofactoren voor rugpijn.

• Nekpijn wordt meestal veroorzaakt door je spieren, banden of kleine gewrichten.
• De pijn is vaak zeurend en straalt soms uit naar het hoofd, de armen of de handen.
• Meestal gaat nekpijn vanzelf over. Door in beweging te blijven en risicofactoren te vermijden, kun je zelf het herstel versnellen.
• Je fysiotherapeut kan je adviseren hoe je op de juiste manier kunt bewegen en sporten.

De behandeling is vooral gericht op het geven van informatie en advies, het aanleren van oefeningen en het mobiliseren (in beweging brengen) van de nek. Zo kan je fysiotherapeut je helpen om snel van je klachten af te komen en ervoor te zorgen dat je niet opnieuw last krijgt van je nek.

Pijn in de nek komt veel voor en is meestal afkomstig uit de bewegende delen van de nek: de spieren, de banden en de kleine gewrichten. Een acute aanval van nekpijn kan behoorlijk pijnlijk zijn. Het is goed om je dan te bedenken dat dit meestal niet wordt veroorzaakt door een ernstige aandoening.

Nekpijn is vaak een zeurende pijn die je voelt aan één of beide kanten van je nek of bovenop je schouders. De pijn kan plotseling opkomen, bijvoorbeeld na een aanrijding, of geleidelijk ontstaan. Soms kun je je hoofd minder goed draaien; omkijken tijdens het autorijden is dan bijvoorbeeld lastig. Vanuit de nek kun je ook last hebben hoofdpijn, uitstralende pijn naar de armen en tintelingen in je hand of vingers. Soms heb je minder kracht in je hand en kun je de beweging van je arm niet meer goed sturen.

Hoge werkdruk, stress, lang in dezelfde of een verkeerde houding zitten: het zijn allemaal risicofactoren voor het krijgen van nekklachten. Door actief te blijven en de risicofactoren te vermijden, kun je zelf de kans op herstel vergroten. Door op de juiste manier te bewegen en te sporten, maak je je nek sterker en soepeler. Dit bevordert het herstel en zorgt ervoor dat je minder snel weer nekklachten krijgt.

Rug-en-nekklachten

Rug-en-nekklachten